El Perdó II

Com tots/tes sabeu, al FAR els dimecres al matí fem un taller: l’Estima’t.

Es un taller potent, perquè és teràpia en grup i el treball en grup desinhibeix.

En aquestes sessions afloren les emocions- verbalitzant tot allò que ens preocupa o angoixa de tal manera que alliberem tensions internes que tots portem en el nostre interior conscient no inconscientment.

Aquest dimecres 15 d’abril em treballat “EL PERDÒ”: perdonar, ser perdonats i perdonar-nos a nosaltres mateixos...


“En psicologia s'exhorta al perdó perquè s'accelera l'oblit i la superació d'un episodi negatiu. No perdonar pot degenerar en obsessions i traumes, en enfocar la vida al voltant d'una futura reparació, sublimar el passat i alimentar sentiments destructius”. Informació obtinguda de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Perd%C3%B3.

Aquí teniu "El perdó" un text (sense autoria) que crec que ajuda a fer aquest camí del perdó tant difícil de vegades però que en el fons és l'acte més simple i fàcil de realitzar per l'ésser humà. Text extret de:http://unarealutopia.blogspot.com/2009/02/ven-quien-quiera-que-seas-koldo-aldai.html: “El perdó és una expressió d'amor. El perdó allibera de lligaments que amarguen l'ànima i emmalalteixen el cos. Molts dels nostres intents de perdó fracassen ja que confonem essencialment el que és perdonar i ens resistim davant de la possibilitat d'empetitir els esdeveniments ocorreguts o oblidar-los. El perdó no és oblit, no és oblidar el que ens va passar. No significa excusar o justificar un determinat esdeveniment o mal comportament. No és acceptar l’acorregut amb resignació. o és negar el dolor. No és minimitzar els esdeveniments ocorreguts.

No significa que estiguis d'acord amb el que va passar, ni que ho aprovis. Perdonar no significa deixar de donar-li importància al que va succeir, ni donar-li la raó a algú que et va danyar.Simplement significa deixar de costat aquells pensaments negatius que ens van causar dolor o enuig. Creiem erradament que el perdó ens ha de conduir inexorablement la reconciliació amb l'agressor. Pensem que perdonar és fer-nos íntims amics del nostre agressor per tal motiu ho rebutgem. No implica això per a res, el perdó és UNICAMENTE PER A TU i per a ningú més. No s'ha d'esperar que la persona que ens va agredir canviï o modifiqui la seva conducta doncs el més probables és que aquesta persona no canviï i és més, de vegades es posen fins i tot pitjor.

La falta de perdó et lliga a les persones des del ressentiment. Et té encadenat. El perdó s'ha de realitzar "sense expectatives" sense esperar que res succeeixi. Si esperem que l'agressor accepti el seu error, estarem esperant en va i gastarem el nostre temps i les nostres energies en una disculpa que mai no arribarà. Si estem esperant aquesta reacció, després d'haver perdonat, doncs realment no perdonem de cor ja que continuem esperant una retribució, un rescabalament. Seguim ancorats en el problema, en l'ahir, volent que ens paguin pel nostre dolor. Llavors no hem perdonat, i qui té el control de la nostra vida és l'EGO. EGO que vol tant sí com no castigar o que cobrar a l'agressor.

No existeix res ni ningú que pugui rescabalar el dolor ocasionat en el passat, el passat no té com ser canviat. Cap tipus de revenja o retribució no podran reparar els moments de tristesa i desolació que vivim, el malament que ens sentim. En esperar una disculpa, que s'accepti l'error; res d'això no canviaran els fets, l’acorregut en el passat, només estarem volent alimentar el nostre ego, la nostra set de justícia mal enfocada. La falta de perdó és la metzina més destructiva per a l'esperit ja que neutralitza els recursos emocionals que tens. El perdó és una declaració que podem i hem de renovar a diari. Moltes vegades la persona més important que has de perdonar és a tu mateix per totes les coses que no van ser de la manera que pensaves.

Perdonant des del nostre cor, aconseguim mirar els fets tal com van succeir i després decidim deixar-los anar, deixar-los en l'ahir. Acceptem que som APRENENTS! Que la lliçó ja es troba apresa i que hem aconseguit vèncer les circumstàncies negatives que ens van tocar viure. Perdona perquè puguis ser perdonat. Recorda que amb la vara que mesures, seràs mesurat...

Allà on arrelen les nostres debilitats s'extraviaran les nostres exaltacions. Nietzsche”

Texs extret de :: http://unarealutopia.blogspot.com/2009/02/ven-quien-quiera-que-seas-koldo-aldai.html

Més informació a: http://letterofpeace.org/catala/cp_biblio_aula/art/resentimientos_obstaculo.htm




1 comentaris:

aurora ha dit...

Els dimecres AL FAR fem un taller que te per nom “ESTIMA’T “ i que està conduit magistralment per la Mercé Carbonell.
És un taller de suport emocional on treballem l’autoestima, la intel•ligència emocional, i altres qüestions d’interès que ens puguin ajudar en el camí cap a la recuperació.

Fa uns dies la Mercé ens va proposar de treballar sobre “ el perdó” – coneixent-la com la conec , vaig considerar que si ella ho proposava era per que ho considerava d’interès per al grup. I certamen ha estat un taller força engrescador, per que: Què fàcil és dir “et perdono” però que difícil pot resultar “perdonar” de debò.

En psicologia s'exhorta al perdó perquè s'accelera l'oblit i la superació d'un episodi negatiu. No perdonar pot degenerar en obsessions i traumes, en enfocar la vida al voltant d'una futura reparació, sublimar el passat i alimentar sentiments destructius.
Gracies Mercé per haver-nos donat l’oportunitat de reflexionar sobre aquest tema i adonar-nos de que el perdó allibera l’individu de l’esclavatge del ressentiment i de l’hostilitat envers els altres, neteja el cor i desintoxica l’esperit.
Per a mi ha estat una experiència sorprenen i alliberadora.
Gràcies